Hidraulikus munkahengerek

Gyors ajánlatkérés
targoncaalkatrészekre

Keressen minket az alábbi
elérhetőségek bármelyikén.

A targoncák szinte minden változatánál megtalálhatók a hidraulikus munkavégző egységek, a különböző munkahengerek. Fontos munkavégző egységek, a biztonságos munkavégzéshez pedig elengedhetetlen a pontos működésük és környezetvédelmi szempontból a tömítettségük. Meghibásodásuk balesetveszélyt rejt magába, mert közvetlen munkavégző egységek. Emelik a rakományt, működtetik a kormányzást.

A karbantartásuk kimerül a működtető közeg, az olaj és a hidraulikaszűrők cseréjében. A leggyakoribb meghibásodások:
– mechanikai sérülések a dugattyúrúdon, ezek bekövetkezhetnek külső behatásra, de az olajba bekerülő durva szemcsék is okozhatják, olajfolyást eredményezve
– a rúd tömítő elemek elkopnak, ritkán elszakadnak, vagy törnek, szintén folyik az olaj
– a dugattyútömítés átszakad, a munkahenger visszaenged, vagy működésképtelenné válik

A leggyakrabban használatos fajtái a hidraulikus munkahengerek közül a mai targoncákon:

– egy oldali működésű „úszódugattyús” munkahenger, az emelőoszlopon az emelést végzi
– kétirányú működésű egy kivezetésű munkahenger, az emelőoszlop billentését végzi
– kétirányú működésű két kivezetésű munkahenger, a leggyakoribb a kormányzásban, és az egyes kiegészítő eszközökben (oldalmozgató, pozicionáló)

Ez jellemzően a mai emelővillás targoncák esetében van így. Természetesen a sokféle célú targonca működtetéséhez sokféle munkahengert használnak.

A targoncagyártás fejlődésével a munkahengerek a villástargoncákon egyszerűsödtek,”letisztultak”. A régebbi gyártmányokon bonyolult többrészes, lépcsős működésű túlméretezett munkahengerek voltak. Az emelőhengerek egyszerűsödésében nagy áttörés volt az úgynevezett panoráma oszlopok alkalmazása. Két kisebb úszódugattyús munkahenger kevesebb tömítő elemmel megbízhatóbb működést eredményezett.

A régebbi típusokon még előforduló, dugattyús munkahengerek javítása bonyolultabb, a több alkatrész, több kopó, tömítő elem miatt. Részei: dugattyúrúd, dugattyú, köpenycső, zárófej és a rúdtömítés ház vagy tömszelence. A javítás megkezdésekor az emelőoszlop mozgató sínt kissé megemeljük és az emelőhenger felső rögzítését oldjuk. Az emelőhengert ennél a fajtánál ki kell a helyéről emelni, mert a dugattyúrudat a dugattyúval ki kell húzni a köpenycsőből. Ügyelni kell a balesetveszélyre, a targoncát az elmozdulás ellen és a kiemelt mozgó sínt biztonságosan kell rögzíteni! Ezeknél a régebbi munkahengereknél mind a zárófejek, mind a dugattyúk rögzítése igen változatos, ahogyan az alkalmazott tömítések is.

Leggyakrabban a dugattyú tömítés ment tönkre a hengerpalástban való állandó mozgás, súrlódás miatt. Az általában egyoldalas gumiból készült tömítő elemek cseréje viszonylag egyszerű. A kicserélésük után, alaposan zsírozni kell a könnyebb összecsúsztatás érdekében. A puha gumiból készült tömítő elem a szereléskor becsípődhet, elszakadhat!

A korszerűbb úszódugattyús munkahengerek javítása lényegesen egyszerűbb.

A működési elve, a térfogat kiszorítása miatt ennél a rendszernél nincs dugattyú a rúdon, csak egy kis vezető perem a rúd alsó végébe esetenként szerelve, vagy anyagában kialakítva. A tömítések általában egy leszerelhető fejben vannak, vagy a hengerpalástból kiszerelhető henger alakú házban. Ennél a megoldásnál elegendő a fej leszerelése és a tömítő elemek kicserélése után vissza szerelése. A korszerű tömítő elemek, rúdtömítések anyaga általában poliuretán, ami kevésbé rugalmas. A beszerelése nagy figyelmet igényel, esetenként melegíteni kell, hogy eléggé képlékennyé váljon ahhoz, hogy a fészekbe lehessen rakni.

01_rudtomites_karmantyu

Rúdtömítés, azaz karmantyú a tömszelencében

Rúdtömítés metszeti képe

Rúdtömítés metszeti képe

A dugattyúrúd folyamatos tisztántartásáról a szennylehúzó elem, népszerű nevén porvédő gondoskodik. A hengerpalást legkülső eleme általában gumiból (NBR) van, ami lehet fémházba is foglalva. A kialakítása lehet egyoldalas, egyszerű szennylehúzó, de van olyan is, ami kétoldalas, a henger belső része felé karmantyúként funkcionál. Mivel a szennylehúzó ajak kívül van a hengeren, eléggé sérülékeny. Sajnos a sérülését nem tartják komoly hibának, mert nem okoz olaj folyást, nem enged miatta vissza a henger. Pedig, ha nem tudja lehúzni a krómozott rúdról a szennyeződéseket, azok bejutnak a vezetőperselyekbe, vagy a rúdtömítésbe és a rúd kopását, „csíkozódását” okozzák. Azaz a sérült szennylehúzó időben történő cseréjével komolyabb hiba kialakulását előzhetjük meg.

Szennylehúzó

Szennylehúzó

 

Metszeti kép a szennylehúzóról

Metszeti kép a szennylehúzóról

Nem kevésbé fontos ennél a tömítőrendszernél a vezető perselyek cseréje. Ez általában poliuretán, vagy grafitos, esetleg bronzos poliuretán. A szerepe hogy a rúd ne érintkezzen az általában acél tömítés házzal, megóvva ezzel a krómozott felületet a kopástól.

Vezetőgyűrűk elhelyezkedése a dugattyún

Vezetőgyűrűk elhelyezkedése a dugattyún

 

Vezetőgyűrű

Vezetőgyűrű

A dugattyúrúd kisebb felületének kopása, illetve karcolásnyi sérülései felület felújítással orvosolhatók, de ritkán alkalmazott módszer, mert viszonylag drága és nem tökéletes megoldás. Nagy átmérőnél lehet gazdaságos, de a technológiai fejlődés eredményeként a gyártás olcsóbbá vált és gazdaságosabb a rúd cseréje. A rudakat legyártani általában olcsóbb a megfelelő méretű krómozott szár forgácsolásával, mint a gyári kialakítású vásárlása.

Az egy kivezetésű kettős működésű munkahengerek (döntő vagy billentő munkahengerek) hibái és javításuk

Egy kivezetésű kettős működésű munkahenger részei

Egy kivezetésű kettős működésű munkahenger részei

Hibajelenségek:
– a száron lévő dugattyú tömítése „átszakad” az emelőoszlop „dől kifelé”
– a dugattyúrúd tömítése megsérül, az olaj folyik, az oszlop szintén kidől
– a henger palástja belül, megsérül, az oszlop kidől
– a dugattyúrúdon mechanikai sérülés keletkezik, olajfolyás lép fel

Ezek alapján ki lehet jelenteni, hogy a billentő hengerek hibája közvetlen balesetveszélyt rejt magában! A dugattyútömítésnek kétoldali nyomásnak kell ellenállni, a működés irányától függően, ezért általában két egymással ellentétes irányba álló tömítő elem van a száron, vagy menettel, vagy zégergyűrűvel rögzített dugattyú hornyaiba illesztve. Ezek eleinte puha gumiból készültek, és úgy voltak kialakítva, hogy az olajnyomás feszítette a palást falhoz.

Újabban poliuretán rendszereket alkalmaznak. Ezek élettartama jóval hosszabb a gumiénál. Korszerűbb rendszereknél a dugattyú középső részén egy tömítőelem van. Ez poliuretán, vagy gyakran bronz tartalmú, vagy teflon- poliuretán, amit egy alá helyezett „O” gyűrű feszít radiálisan a hengerpalást falának.

O-gyűrű feszíti a tömítést a hengerpalásthoz

O-gyűrű feszíti a tömítést a hengerpalásthoz

A két kivezetésű kettős működésű targonca munkahengerek (kormány munkahengerek) hibái és javításuk

Speciális kialakításuk van, ugyanis mind két végén tömítenie kell a dugattyúrúdon, így kétszer akkora meghibásodási lehetőség is. A tömítéseinek szerkezete nem tér el az egy kivezetésű kettős működésű targonca hidraulikus munkahengerekétől. A targonca működése közben szinte állandó igénybevételnek van ki téve, mert a targonca kormányzása folyamatos, míg az emelés, vagy döntés ritkább manőver. Az igénybevételt fokozza, hogy általában a targonca kormányzott tengelye a gép talajhoz legközelebb lévő részén van elhelyezve. Azon kívül, hogy poros, sáros környezetben működik, mechanikai sérülések is könnyebben érik.

Targonca kormány (szervó) munkahengere

Targonca kormány (szervó) munkahengere

Leggyakoribb hibái:
– olajfolyás a dugattyúrúd tömítéseinél
– a dugattyú tömítés átenged, a kormányzás nem, vagy csak nehézkesen működik

Javításuk megegyezik a kettős működésű, egy kivezetésű munkahengerekkel.

Mire ügyeljünk a targonca hidraulikus munkahengerek javításánál?  

Mérjük fel első lépésként, hogy milyen módon lehet szétszerelni az adott targonca munkahengert. Ha rosszul mérjük fel, és nem megfelelő szerszámmal vagy nem jó módszerrel fogunk neki a szétszerelésnek, akkor károsodhatnak a henger elemei.

Az úgynevezett hengerfej, amit zárófejnek is neveznek, különbözőek lehetnek!

Lehet:
– külső menetes
– belső menetes
– befűzött köracél huzalos
– külső rögzítő gyűrűs
– belső rögzítő gyűrűs
– csavarokkal rögzített
– két vég közé heveder csavarokkal szorított

Ha felmértük és biztosak vagyunk a szétszerelés módjával, akkor a megfelelő szerszámokat alkalmazva szétszereljük a munkahengert. Amennyiben nem vagyunk biztosak a szétszerelés módjával, akkor a rendelkezésre álló javítási anyagot használjuk, vagy szakműhely véleményét kérjük, és ha kell, szerezzünk be célszerszámokat. A szétszerelés után tisztítsuk meg, és alaposan vizsgáljuk meg a dugattyúrúd és a palást fal felületének épségét, méréssel állapítsuk meg a kopottság mértékét. Mérjük fel az alkatrészigényt és az összeszereléshez szükséges általános és célszerszámok szükségességét!

Ez azért fontos, mert egy általános szereléshez, ha nem a megfelelő szerszámokat alkalmazzuk, esetleg kényelmetlen lesz a felújítás és tovább tart. Ellenben a hidraulikus munkahengerek szereléséhez, ha nem megfelelő eszközöket használunk, kárt tehetünk az alkatrészekben, vagy tönkre tehetjük a tömítő elemeket.

Például, speciális szerelést igényelnek a kormány munkahengerek, mert a dugattyúrúd mind két végének a legtöbb esetben a kialakítása eltér az egyszerű hengeres formától. Lemart lapolások, szögletes kiképzés jellemzi, ami a szerelésnél a tömítések épségét veszélyezteti.

Használjuk a gyártók által felkínált szerelő hüvelyt, amit a dugattyúrúd végére helyezve biztonságosan tolhatjuk a helyére a rudat a tömítéseken keresztül.

A targonca munkahengerek szereléséhez a gyártók adnak leírást és célszerszámokat is ajánlanak. Éljünk velük, a pontos, jó munkavégzés érdekében.

Értékelés
Időpont
Értékelés
51star1star1star1star1star
Targonca alkatrészek - Hidraulikus munkahengerek
Támogatásaink
Támogatásaink