A hidrodinamikus váltóművek hibái és javításuk

Gyors ajánlatkérés
targoncaalkatrészekre

Keressen minket az alábbi
elérhetőségek bármelyikén.

A hidrodinamikus váltóművek három fő egységből állnak. Az egyik a működéshez szükséges olajnyomást előállító szivattyú.

Ez lehet egy önálló, a váltóművön belül elhelyezett egyszerű fogaskerekes szivattyú, vagy belsőfogazású úgynevezett sarlós szivattyú, de van olyan megoldás is hogy a váltóművet és a hidrosztatikus kormányzást egy szivattyú látja el.

01_fogaskerek_szivattyu.jpg

Fogaskerék szivattyú robbantott rajza

 

Sarlós váltószivattyú robbantott rajza

Sarlós váltószivattyú robbantott rajza

A váltómű irányítását végző szelepegység a másik fontos alkatrész. Ez a legbonyolultabb egysége a váltóműveknek. A vezérlőszelepek is többfélék lehetnek: egyszerű kézi kapcsolású mechanikus, elektromechanikus vagy elektrohidraulikus felépítésűek is.

Nyomáshatároló szelep

Nyomáshatároló szelep

A váltómű mechanikai erőátviteli egysége a harmadik részegység. A legelterjedtebb az állandó fogaskerék kapcsolatú lamellás összekapcsolású váltómű. A kezdeti targonca váltóművek között volt olyan megoldás, hogy ugyan lamellák végezték a hajtás összekapcsolását, de az olajban futó lamellás egységet egyszerű kézi kapcsolással és rugóerő segítségével zárták össze és nem olajnyomással.

Váltó vezérlőszelepe

Váltó vezérlőszelepe

A hidrodinamikus váltóművek főbb meghibásodásai

 Elégtelen, vagy teljesen eltűnik a működéshez szükséges nyomás

A javítást a hiba okának megállapításával érdemes kezdeni. Meg kell győződni arról, hogy a szivattyú hajtása folyamatos-e, mert hajtás megszakadásának leggyakoribb oka a meghajtásra szolgáló elemek törése, kopása, szakadása.
– meghajtó körmök letörnek ( például: Balkancar Record I, Record II, és Record S)
– bordák kiszakadnak a szivattyúhajtó tengelyről, letörnek ( például: Desta, Clark)
– hajtólánc elszakad vagy kinyúlik és átugrik a kerék fogazásán (például: régebbi Steinbock)

A javítás ebben az esetben egyszerű, a kopott vagy törött elemeket cseréljük ki. Ha a szivattyú hajtása rendben van, méréssel ellenőrizzük a nyomás értékét (18-40 bar) és az eredménynek megfelelően folytatjuk a javítást.

Lehetséges hibaokok, ha a szivattyú csekély nyomást hoz létre vagy nem állít elő nyomást:
– alacsony az olajszint, ilyenkor fel kell tölteni a rendszert hidraulikaolajjal
– prioritásszelep rossz
– nyomáshatároló szelep (ez a szelep általában egy önálló cserélhető egység, ki kell cserélni)

A haladási irányt kapcsoló lamellák sora

A haladási irányt kapcsoló lamellák sora

Alacsony, de fordulatra emelkedő nyomást állít elő a szivattyú

– szűrő el van tömődve, tisztítani, vagy cserélni kell
– a szivattyút cserélni kell

A váltónyomás megfelelő

Ha a működéshez szükséges nyomás rendelkezésre áll és a hajtás még sem jön létre, akkor a vizsgálatot további mérésekkel kell folytatni. A mérőpontokon ellenőrizni kell, hogy a vezérlőszelep kiadja-e a működtető nyomást (3-6 bar) a lamellás egységeknek. A vezérlőszelepek eléggé sokfajták és összetettek, de ritkábban hibásodnak meg, mint az erőátviteli lamellás egységek. Amennyiben méréssel megállapítható, hogy a működési nyomást a vezérlőszelep kiadja, de az a lamellás egységben „elveszik”, vagy csak hideg olajnál elegendő, akkor a váltóműben van tömítetlenség.

A hidrodinamikus váltóművek a kivitelükben eltérnek ugyan, de a működésük elvében nem. Olajnyomással lamellákat szorítunk össze egy dugattyú segítségével, és így kapcsolódnak össze a hajtott tengelyek a meghajtóval. A leggyakoribb hiba a nyomódugattyúk tömítéseinek elöregedése vagy átszakadása, esetleg az úgynevezett kapcsos gyűrűk törése, vagy fészkének kikopása.

A javítás menete:

A váltóművet szétszereljük és kiszereljük a kettős tengelyt vagy tengelyeket. A lamellákat kiszereljük a lamelladobból és kiszereljük a dugattyút. Az alkatrészeket alaposan tisztítsuk meg és a tömítéseket az összeszerelés előtt zsírral kenjük meg. Figyelem! Ügyeljünk, hogy a lamellák és a dugattyú közötti rés elegendő legyen, mert ellenkező esetben a melegedéskor összeszorulhatnak a lamellák!

A váltóműbe az összeszerelt egységeket beszereljük és a váltóművet új tömítésekkel összeszereljük.

Figyelem! Gyakori probléma, hogy a tömítéseket különböző szilikon pasztákkal bekenik alaposan, hogy jól tömítsenek. Ettől óvakodjunk, vagy csak nagyon kevés pasztát használjunk, mert az összeszoruló felületek közül kitüremkedő paszta bejuthat az olajjáratokba és dugulást, működési zavart okozhat!

A kapcsos- vagy labirintgyűrűk a forgó tengelyeken tömítenek. Gyakori a kopásuk vagy törésük. Ezeket, ha nincsenek is eltörve, vagy nagyon elkopva, a javítás során érdemes kicserélni. Az összeszerelésnél különösen ügyeljünk ezeknek a gyűrűknek a pontos illeszkedésére, mert könnyen eltörhetnek a szerelés közben!

Ha működési nyomás a lamellás egységeknél is rendelkezésre áll és nem csökken, de ennek ellenére a hajtás nem jön létre, vagy gyenge, erőtlen, akkor az alábbi lehetséges hibák állnak fenn:
– lamellák el vannak kopva és nem tudja a dugattyú eléggé összeszorítani
– a lamellás egység valamelyik eleme törött, vagy a bordák, esetleg az íves retesz kiszakadtak
– a Toyota 7-es széria jellemző hibája a lamelladob belső bordáinak kikopása.

A hidrodinamikus váltóművek vezérlőszelepeinek hibái és javításuk

A vezérlőszelepek működése eléggé összetett. Egyrészt kapcsolja az irányváltást, biztosítja a lökés mentes indulást és egy úgynevezett kikúszást vezérel, valamint átmeneti hajtásoldást kapcsol (fékpedál vagy hajtásoldó, azaz”inching” pedál lenyomásával). Ennek a lényege, hogy a rakodásnál a targonca kezelője az emelés sebességének növelése miatt a motor fordulatát emeli gázadással, és hogy ne nőjön meg a targonca haladási sebessége, átmenetileg oldja a hajtást. A hajtás ugyan oldódik, de lassan kúszik a targonca, de nem áll meg csak a fékpedál teljes lenyomására.

Gyakori hiba a hajtásoldás miatti rossz működés. Ez általában a működtető elem rossz beállítása vagy hibája okozza. Ezek lehetnek egyszerű rudazat, toló- vagy húzóbowden, de gyakori a hidraulikus működtetés is.

Ennek két elterjedt megoldása van:

– a fék hidraulikus körébe van párhuzamosan bekötve a hajtásoldás munkahengere
– önálló rendszer, önálló működtető (főfékhenger) és munkahenger külön pedállal

Az első megoldás sok hibát rejt magában, mint például a fékhenger tömítetlensége miatt a hajtásoldás sem működik jól. Másik hibaforrás lehet, hogy a rosszul beállított főfékhenger, vagy fenékszelepének hibája miatt nyomás alatt marad a hidraulika kör és a hajtás kissé oldott lesz, ez nem érzékelhető látványosan, de nagyobb meghibásodást okozhat.

A szelepek másik gyakran előforduló hibája, hogy nem vezérlik az irányváltást. Ezt hidraulikus nyomásméréssel tudjuk megállapítani. Az irányváltó szelepek többnyire a mai hidrodinamikus váltókon elektromágneses szelepek. Ezek elektronikai hibája mérhető és könnyen megállapítható a hiba. Vannak olyan megoldások, ahol a mágnesszelep csak a vezérlőnyomás irányát váltja át és ez a nyomás mozdítja el az irányváltó dugattyút vagy tolattyút. A Graziano váltómű irányváltó szelepe úgy működik, hogy mágnesszelep váltja át az olaj útját, de az irányváltást egy szabadon mozgó golyó végzi. A golyó, vagy a fészkének beverődése gyakran előforduló hiba. Mitsubishi hidrodinamikus váltómű vezérlőszelep gyakori hibája a mágnesszelep tekercsének szakadása.

Ritkábban előforduló hiba, hogy a targonca egyik irányba beragad vagy az egyik irányba normálisan működik a másikba gyenge, erőtlen vagy le akar fulladni.

Ennek oka általában a lamellákról leváló bevonat beékelődése. Ekkor a jól működő irányba fékezi a hajtást a targonca erőlködik, a meghibásodott irányba „ugrik” a targonca, vagy szét sem kapcsol az üres állásban sem. A javítása megegyezik a lamella sor tömítéseinek a cseréjének az eljárásaival, de a sérült lamellákat is kicseréljük.

A vezérlőszelepek további hibáinak javítása csak részben lehetséges. A következő esetek fordultak elő munkánk során:
– láthatóan törött alkatrész a hiba forrása (általában rugó)
– erős kopás vagy bemaródás van a dugattyún vagy tolattyún
– törés vagy repedés látható a szelepházon, esetleg vetemedés

A javítást csak az alkatrészek vagy a vezérlőszelep cseréjével lehet megoldani.

 

Targonca alkatrészek - A hidrodinamikus váltóművek hibái és javításuk
Támogatásaink
Támogatásaink