Targoncák működése

A nyomatékmódosító

A nyomatékmódosító nagyon fontos targoncaalkatrész, ami a robbanómotor és a hidrodinamikus váltó közé van szerelve. Három funkciója van. Hajtja a váltó hidraulikaszivattyúját, hidraulikus kuplungként működik a motor és a váltó között, szükség esetén pedig módosítja, sokszorozza a nyomatékot elinduláskor vagy a terhelés növekedése esetén.

tovább »
EV 687 elektromos targonca

A bolgár targonca legendája

1965-ben a KGST „leosztotta a lapokat” a tagállamok között. Az amúgy iparában szegény Bulgária kapta (nyerte meg) a targoncagyártást. Be is mutatták a nyilvánosságnak az 1965 május 1-ji felvonuláson a bulgár ipar első remekét, a BV2733 benzinüzemű targoncát volt, ami nagyon hasonlított a 20 évvel korábbi amerikai targoncákra.

tovább »

Targonca fékrendszerek

A kereket az emberiség egyik legnagyobb találmányának tartjuk a mai napig. Valóban a járművek nagy részének a mozgásában helyváltoztatásában - változatos kivitelben - nélkülözhetetlen. A mozgási energia kordában tartását a legkezdetlegesebb „járműveken” is valamiféle fékező eszközzel oldották meg.

tovább »

A hidrosztatikus hajtásról

A targoncák hajtásrendszere a gép legösszetettebb, legtöbb gépelemet tartalmazó egysége és a jó kezelhetőség, irányíthatóság meghatározó tényezője. A korábbi cikkekben a hidrodinamikus és mechanikus hajtásrendszereket kielemezve láthattuk, hogy a legkifinomultabb vezérlés mellett is sok mechanikai igénybevételnek kitett alkatrésze van, kezelése pedig nagy odafigyelést igényel a termelékeny munkavégzéshez.

tovább »

Hidraulikus munkahengerek

A targoncák szinte minden változatánál megtalálhatók a hidraulikus munkavégző egységek, a különböző munkahengerek. Fontos munkavégző egységek, a biztonságos munkavégzéshez pedig elengedhetetlen a pontos működésük és környezetvédelmi szempontból a tömítettségük.

tovább »

VAMO targoncamotorok

A KGST – a bulgár ipart jelölte ki a tagállamok targoncával ellátására. A targoncákba motorok kellettek, és ezt is az országon belül oldották meg, nem a tagállamok közötti együttműködésben.

tovább »

A hidrodinamikus váltóművek hibái és javításuk

A hidrodinamikus váltóművek három fő egységből állnak. Az egyik a működéshez szükséges olajnyomást előállító szivattyú.

tovább »

Adapterek villástargoncákhoz

Az ipar, kereskedelem és mezőgazdaság sokféle targoncát üzemeltet. A targoncaadapterek segítségül lehetnek speciális alkalmazásokhoz vagy egy anyagmozgatási folyamat hatékonyabb, gyorsabb, biztonságosabb elvégzéséhez. A targoncát az adapterek sokoldalú munkagéppé változtatják.

tovább »

A targonca kormányzása

A targonca elnevezés nagyon régi, még a mai szóhasználattal targoncának aposztrofált berendezések, gépek talán gondolatban sem léteztek. Ezt a magyar elnevezést az emberi erővel tolt vagy vont, úgynevezett saroglyás egy- vagy kétkerekű talicskákra használták. Érdekes, hogy magyarul egy ilyen sajátos és régi elnevezésünk van, míg a legtöbb nyelven csak villás emelő vagy mozgató az eszköz megnevezése. […]

tovább »

Emelőoszlop görgők

A targonca biztonságos működésének szempontjából nagyon fontos a megfelelő állapotú emelőoszlop, így annak alkatrészei is. Az emelőoszlop feladata a rakomány felemelése és leengedése. Ez magában foglalja a külső és belső oszlopprofilt, valamint a villakocsit. A terhelést viselő alkatrészek a rakomány mozgathatósága érdekében egymásban elmozdulni képes profilokként lettek kialakítva egy teleszkópos szerkezetben.

tovább »
Támogatásaink
Támogatásaink