Emelőoszlop görgők

Gyors ajánlatkérés
targoncaalkatrészekre

Keressen minket az alábbi
elérhetőségek bármelyikén.

A targonca biztonságos működésének szempontjából nagyon fontos a megfelelő állapotú emelőoszlop, így annak alkatrészei is. Az emelőoszlop feladata a rakomány felemelése és leengedése. Ez magában foglalja a külső (1) és belső oszlopprofilt (2), valamint a villakocsit (3). A terhelést viselő alkatrészek a rakomány mozgathatósága érdekében egymásban elmozdulni képes profilokként lettek kialakítva egy teleszkópos szerkezetben.

Emelőoszlop villakocsija és oszlopprofiljai

Emelőoszlop villakocsija és oszlopprofiljai

A profilokat az emelőoszlopgörgők irányítják. A görgők az erőhatásokat, valamint a nyomatékot a villakocsiról az emelőoszlopra, majd végül a vázra vezetik.

A görgők állapotát szervizkor, karbantartáskor ellenőrizni kell. Szemrevételezéssel vizsgálhatjuk, hogy milyen állapotban vannak. Gyakori hiba, hogy a görgő nem forog és szögletesre kopik. Ez általában a nem megfelelő karbantartás miatt van -azaz hogy zsírozzák az oszlopot- javaslatunk a lánckenő spray használata erre a célra. Másik gyakori hiba, hogy összetörik az alkatrész, aminek az oka lehet a szerkezetet érő ütés, feszítés. Ezt sokszor már a kezelő is észreveszi, mert az összetört csapágy beszorul az oszlop mozgó elemei közé és akadályozza az emelést-süllyesztést.

Az előző jelenségekkel szemben azonban mégis a leggyakoribb hiba a kopások miatt megjelenő görgő és oszlopprofil közötti hézagok. Ezeknek az egyik típusa az a hézag, ami a görgő palástja és az emelőoszlop profil között van. A túl nagy hézag az emelőoszlop előre-hátra irányban érezhető lógását fogja növelni, ezzel balesetveszélyt okozva. Minél nagyobb emelési magasságon dolgozunk, a lógást annál nagyobbnak érezzük, így akár egy rossz szerkezettel egy kiemelt oszlopon akár 40-50 mm-t is mozoghat a teher, így balesetveszélyt jelentve.  A hibát ebben az esetben túlméretes emlőoszlop görgőkkel lehet javítani. Pontosan fel kell mérni, hogy milyen külső átmérővel tud a görgő végigfutni a teljes pályán.

Emelőoszlop görgő és a hézagoló alátétek a csapon

Emelőoszlop görgő és a hézagoló alátétek a csapon

Ez azért fontos, mert az oszlopprofilok nem mindig egyenletesen kopnak. Ha egy targoncát csak alacsony emelési magasságon használnak, akkor csak a belső oszlopprofil alsó szakaszát koptatja a villakocsi görgő.

A másik hézag pedig oldalirányú lógást eredményez. Ebben az esetben a targonca villakocsija és emelőoszlop profiljai munka közben laterálisan mozognak, ezzel a kezelő dolgát megnehezítik és szintén veszélyt okoznak.

Oldalirányú hézag ellenőrzése hézagmérővel

Oldalirányú hézag ellenőrzése hézagmérővel

Az laterális lógást hézagoló alátétek beszerelésével lehet javítani. Ha nagy hézagokat tapasztalunk az emelőoszlopnál is és nem csak a villakocsinál, akkor célszerű már leszerelni az egész emelőszerkezetet és a földön vízszintes helyzetben végezni a munkát. A hézagolást pontosan be lehet állítani, mert ellenőrizhető az elemek futása az alátétek beszerelése után. Régebbi targoncákon még sok esetben az oldatámasztást egy kis vezetőgörgővel oldották meg. Itt egy csavarral lehetett állítani az oldaltámasztó görgő helyzetét.

Triplex Jungheinrich emelőoszlop hézagolása

Triplex Jungheinrich emelőoszlop hézagolása

Nézzük meg, hogy műszaki szempontból mit érdemes még tudni erről a targoncaalkatrészről.

Az emelőoszlop görgők dinamikus és statikus terhelésnek épp úgy ki vannak téve, mint rázkódásnak, vibrációnak és különféle lengő hatásoknak. Szintén fontos megemlíteni a környezeti tényezőket, mint például a hőség, a hideg, a por, az agresszív légköri hatások és egyéb szennyeződések. Az emelőoszlopok vezérlőberendezése éppen ezért kifejezetten robusztus és nagyon nagy teherbíró képességgel rendelkezik.

Műszaki felépítése szerint egy korszerű emelőoszlop görgő esetén a következőek a jellemzők, de mi kifijezetten az egyik vezető gyártó termékét a Schaeffer csoport INA tagvállalatának csapágyait mutatjuk be.

A külső gyűrűk vastag falúak, tömör anyagból készültek. A belső gyűrűk egy anyagból készültek, ezzel csökkenthető a szerelési költség, hiszen nincs szükség tengelyirányú leszorításra. A gördülő alkatrészek műanyag kosárban foglalnak helyet. A csapágyak magas sugár- és tengelyirányú erőhatásoknak és nyomaték is ellenállnak.

A görgők peremének mindkét oldali tömítése megbízható védelmet nyújt a szennyeződésekkel és a párával szemben. A csapágyak élethosszig tartó kenéssel/zsírzással rendelkeznek.

Amikor a görgők érintkeznek az emelőoszlop profiljának felületével, akkor a külső görgők ideiglenesen deformálódnak. Összehasonlítva egy furatban elhelyezkedő golyós csapággyal, az emelőoszlopos görgők csapágyai esetében másféle terheléseloszlást tapasztalhatunk. Ezt érdemes figyelembe venni a teherbíróképesség és az élettartam számításoknál az alapvető teherbírás Cr w és C0r w beiktatásával (ld. mérettáblázat). Az emelőoszlop profil felületével való érintkezés hajlító erőhatásokat/nyomatékot/feszültséget eredményez a külső gyűrűn, amit a megengedhető radiális/sugárirányú terheléssel – Fr per és F0r per – szemléltethetünk (ld. mérettáblázat). A hajlító erőhatás nem haladhatja meg az anyag szilárdsági értékét.

A külső gyűrű rugalmas deformációja

A külső gyűrű rugalmas deformációja

Dinamikus terhelés

Azon csapágyak esetében, melyeket dinamikus terhelésre terveztek (pl. forgó csapágyak) a helyes paraméter az effektív dinamikus teherbírás Crw (ld. mérettáblázat). Ugyanakkor, a dinamikus radiális terhelésre Fr per vonatkozó értéket nem szabad túllépni.

Statikus terhelés

Statikus terhelés alatt álló csapágyak esetében (pl. mozdulatlan, vagy keveset rotáló csapágyak) a helyes paraméter a statikus teherbírás  C0r w (ld. mérettáblázat). Ugyanakkor, a statikus terhelésre F0r per vonatkozó értéket nem szabad túllépni.

A csapágyra vonatkozó radiális terhelés értékén túl az emelőoszlop profiljának radiális terhelését is figyelembe kell venni.

Adattáblázat – csak tájékoztató jellegű, nem tartalmaz minden alkatrészről információt, csak két görgőt raktunk be példaként.

Típus Tehetbírás
din. Cr w [N] stat.  C0r w [N] din. Fr per [N] stat.  F0r per [N]
HULR28/70.2RS 18600 14200 18600 28400
HULR30/78.2RS 25000 19100 25000 38200

Radiális terhelés

A villakocsiban lévő emelőoszlopgörgők közötti vízszintes távolság konstans marad. Ennek köszönhetően azonos Q terhelés és azonos terhelési pozíció mellett minden görgő azonos radiális Fr terhelést kap. A szöveg első képén Fr-rel van jelölve a radiális terhelés.

A villakocsi minden egyes emelőoszlopgörgőjére ható radiális terhelést számításba kell venni a Q terhelés excentritását illetően az alábbi képlet alapján:

111

Ahol

Fa – a radiális terhelés a villakocsi egy görgőjén (kivétel a villakocsi tömege, az emelőoszlop függőleges helyzetében); mértékegység: N
Q – terhelés a villaágakon; mértékegység: N
a1 – a terhelési súlyközéppont és az emelőlánc közötti távolság; mértékegység: mm
b – az emelőoszlopgörgők közötti függőleges távolság a villakocsin; mértékegység: mm
c – a terhelés excentritása a villaágakon; mértékegység: mm
d – az emelőoszlopgörgők vízszintes távolsága a villakocsiban; mértékegység: mm

Axiális terhelés

Axiális terhelésről akkor beszélhetünk, ha a terhelés középpontja (a haladási irányból) nem középre esik. Az ennek eredményeként létrejövő és a jármű hosszirányú tengelyére ható nyomatékot az átlósan szemben lévő emelőoszlopgörgőknek kell felfogniuk/tompítaniuk (az első képen Fa-val van jelölve).

08

Ahol

Fa – axiális terhelés a villakocsi egy görgőjén (kivétel a villakocsi tömege, az emelőoszlop függőleges helyzetében); mértékegység: N Q – terhelés a villaágakon, mértékegység: N b – a görgők függőleges távolsága a villakocsiban; mértékegység: mm c – a terhelés excentritása a villaágakon; mértékegység: mm

Az emelési magasság hatása a görgőkre

Általánosságban elmondható, hogy a villakocsiban lévő görgők nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint a külső és belső profilok között lévők.

Ugyanakkor meg kell jegyezzük, hogy a maximális emelési magasság esetén a külső és belső profilban lévő görgők közötti függőleges távolság a minimálisra csökken, ezáltal a görgőkre a maximális mértékű erők hatnak.

Kiemelt oszlopnál (emin) a görgőkre maximális erő hat

Kiemelt oszlopnál (emin) a görgőkre maximális erő hat

Amennyiben emelővillák helyett más adaptereket használunk, az emelőoszlopok görgőit extrém erőhatások érhetik.

Ha ilyen alkatrészt keres, akkor kétféleképpen kérhet rá ajánlatot. Nekünk a legegyszerűbb, ha megadja a targonca adatait és az alapján mi kikeressük, hogy milyen oszlopgörgőkkel szerelték. A másik lehetőség a méretek alapján történő keresés. Ebben az esetben először keressen minket, és küldünk olyan űrlapot, amin be tudja méretezni a keresett targoncaalkatrészt.

Értékelés
Időpont
Megjegyzés
-
Értékelés
51star1star1star1star1star
Targonca alkatrészek - Emelőoszlop görgők
Támogatásaink
Támogatásaink