A nyomatékmódosító

Gyors ajánlatkérés
targoncaalkatrészekre

Keressen minket az alábbi
elérhetőségek bármelyikén.

A nyomatékmódosító nagyon fontos targoncaalkatrész, ami a robbanómotor és a hidrodinamikus váltó közé van szerelve. Három funkciója van. Hajtja a váltó hidraulikaszivattyúját, hidraulikus kuplungként működik a motor és a váltó között, szükség esetén pedig módosítja, sokszorozza a nyomatékot elinduláskor vagy a terhelés növekedése esetén. Tehát szükség szerint nyomatékot módosít az alkatrész, egyébként pedig kuplungként működik, nyomaték változtatása nélkül.

A nyomatékmódosító hivatott a hidraulikus kapcsolódást biztosítani, így alkalmazásával nincs közvetlen mechanikus kapcsolat a motor és a váltómű között. A módosító három fő részegységből áll, ezek pedig a szivattyúskerék, a turbina és a szabadonfutós reaktorkerék. A szivattyúskereket a robbanómotor főtengelye hajtja, a lendkerékhez vagy valamilyen közbetételemhez van szerelve és hajlított lapátjai vannak. Mivel közvetlen kapcsolata van a motorral, ezért mindig a motor fordulatszámán forog. A turbinának szintén vannak lapátjai a szivattyúskerékkel szemben és a váltót hajtja forgásával. A reaktorkerék az előbbi két alkatrész között van. A reaktorkerék szabadonfutós kialakítása miatt csak a motor forgásirányába tud forogni, ellenkező irányban nem. A nyomatékmódosító ATF olajjal van feltöltve a targoncákban.

Nyomatékmódosító működése

Nyomatékmódosító működése nyomatékmódosítás közben

Ha jár a motor, a szivattyúskerék lapátjai hajtják az olajat a kerék közepétől kifelé, centrifugális szivattyúként működve. A külső lapátok és a szerkezet kialakítása miatt az olaj a turbina felé áramlik. Ahogy az olaj eléri a turbinát, erőt fejt ki rá és forgásra kényszeríti. A forgásiránya megegyezik a szivattyúskerékével. Amikor a motor alapjáraton jár az olajmennyiség nem elég ahhoz, hogy a turbina felgyorsuljon, de gázadáskor a nagyobb mennyiségű olaj nagyobb erőt fejt ki. A turbina szerkezete és lapátjai olyan felépítésűek, hogy a kerületük felől áramló olajat a középpontjuk felé irányítják, tehát az olaj itt középen hagyja el a turbinát.

Mivel a turbina elnyelte az erőt, ami az olaj megfordításához kell, így nagyobb nyomatéka van, mint amit a motor szállított. A nyomatékmódosító így elkezdte a nyomatékot növelni. Az olaj folytatja az útját a szivattyúskerék közepe felé, ahol olyan irányból érné a lapátokat, amivel gátolná a kerék forgását.

Ahhoz, hogy a nyomatékot tudja növelni a módosító, szükség van a reaktorkerékre, amit találóan a szerkezet „agyának” is nevezhetünk. A lényege, hogy megváltoztatja visszatérő olaj irányát, ami így „dobbantva” tud továbbáramlani. Az olaj hajtóereje így segíti a motort a szivattyúskerék hajtásában. Ezzel növekedik a turbinát hajtó olaj ereje, és létrejön a forgatóerő növelése. Az olajáramlás, ami turbina felől érkezik a reaktorkerékre, az óramutató járásával ellentétes irányba kényszeríti, de a szabadonfutó megakadályozza, hogy arra kezdjen forogni. Általánosságban teljes motorfordulatnál, a gép menetirányát kiválasztva, álló helyzetben a nyomatékváltó meg tudja kétszerezni a motor nyomatékát.

Működés, amikor nincs nyomatékmódosítás

Működés, amikor nincs nyomatékmódosítás

A targonca gyorsulása közben nő a turbina centrifugális ereje, így nő az ellenállása is az olajáramlással szemben. Ez az ellenállás lecsökkenti a reaktorkeréktől a szivattyúkerék felé áramló olaj mennyiségét és erejét. Ez azt is jelenti, hogy a szivattyúkereket hajtó hozzáadott erő is csökken. Tehát kisebb nyomaték jön létre így, amikor már kisebbre van szükség. Amikor a targonca állandó sebességen, vízszintes talajon közlekedik a turbina és a szivattyúskerék közel azonos sebességgel forog. Mindkét alkatrész forgásából eredően az olaj centrifugális ereje megegyezik. Az olaj nem folyik át a reaktorkeréken és nem módosul a nyomaték. A áramló olaj a reaktorkerék lapátok hátuljának ütközik és a motor forgásával megegyező irányba hajtja. A szabadonfutó ezt a mozgást már lehetővé teszi. A szivattyúskerék, turbina, reaktorkerék és az olaj egy egységként forog, amikor nincs szükség nyomatékmódosításra.

Amikor a targonca egy rámpára hajt fel, a turbina forgatásához újra nagyobb erőre van szükség. A turbina forgásából eredő centrifugális erő lecsökken. Amikor turbina sebessége kisebb lesz, mint a szivattyúkeréké, a reaktorkerék újra lezár és elkezdődik a nyomatékmódosítás.

A következő videó alapján lehet talán a legjobban megérteni, hogy hogyan is működik a nyomatékmódosító, az egyik legfontosabb targonca alkatrész.

Jelenleg is a robbanómotoros targoncák nagy részében ilyen alkatrész van, tulajdonképpen az összes hagyományos, hidrodinamikus váltóval szerelt gépben. Ilyenek a legnagyobb gyártók közül általában a japán, amerikai és koreai targoncák, mint a Hyster, Yale, Mitsubishi, Toyota, Nissan, TCM, Daewoo, Hyundai és gyakorlatilag az összes kínai márka. De vannak ilyen gépek a Jungheinrich vagy a Still kínálatában is.

A nyomatékmódosító meghibásodása esetén a targonca erőtlen, motorja nem pörög ki, fullad. Ezzel ellentétben a váltó lamellasorának kopásakor a motor felpörög, de így is erőtlen a gép.

Általában a nyomatékmódosító háza hegesztett kivitelű így csak egyben lehet cserélni, mint targonca alkatrészt. Ennek ellenére sok esetben tudunk kínálni felújított alkatrészt is, mivel külföldi beszállítóink kínálatában szerepel. A régebbi targoncáknál (Balkancar, Desta) jellemző volt, hogy a módosító csavarokkal volt összeszerelve és külön részegységként így meg lehet venni a szivattyúskereket, a turbinát és a szabadonfutó reaktorkereket.

Értékelés
Időpont
Megjegyzés
-
Értékelés
51star1star1star1star1star
Targonca alkatrészek - A nyomatékmódosító
Támogatásaink
Támogatásaink