Adapterek villástargoncákhoz

Gyors ajánlatkérés
targoncaalkatrészekre

Keressen minket az alábbi
elérhetőségek bármelyikén.

Az ipar, kereskedelem és mezőgazdaság sokféle targoncát üzemeltet. A targoncaadapterek segítségül lehetnek speciális alkalmazásokhoz vagy egy anyagmozgatási folyamat hatékonyabb, gyorsabb, biztonságosabb elvégzéséhez. A targoncát az adapterek sokoldalú munkagéppé változtatják.

A villástargonca  legegyszerűbb adaptereit a villákra szerelik és egyszerű passzív eszközökről van szó. Ezek az egyszerű kiegészítők alkalmassá teszik a klasszikus raklapra helyezett árun, anyagon kívül sok egyéb formájú, kialakítású halmazok rakodására. De tekinthetjük a legegyszerűbb kiegészítőknek azokat, amik a villát vagy a rakományt védik.

Villa kopásgátló

Villa kopásgátló

A leggyakrabban alkalmazott passzív kiegészítő a villára egyszerűen rácsúsztatható eszközök közül a villahosszabbító. Segítségével egy nagyobb kiterjedésű rakomány is biztonságosan mozgatható, de alkalmas egy tárgy emelésére akkor is, ha azt a targonca nem tudja jól megközelíteni. Ilyen lehet egy teherautó platójának túlsó része, amit a villahosszabbító segítségével egy oldalról is le vagy fel lehet pakolni. Ez nagy segítség lehet egy szűk udvarban, de megkönnyítheti a munkát azért is, mert csak a plató egyik oldalát kell megnyitni.

02_villahosszabito_adapter

Villahosszabbító adapter

Az adapter felvétele a villára gyorsabb, beszerzési ára pedig kedvezőbb, ha egy hosszú villával hasonlítjuk össze. Ugyanakkor, ha egy targonca üzemeltetésekor mindig a hosszabbítóra lenne szükség, akkor jobb megoldás egy hosszú villa. Az emeléseknél mindig az adott gép terhelési diagramja szerint kell eljárni. Fontos, hogy betartsuk azt a szabályt is, hogy a villahosszabbító hosszának legalább 60%-át elérje a villahossz.

További passzív eszközök:
– emelőhorgok
– emelőkötél, -lánc
– hótoló
– mérlegfejes villa

Ezeken kívül is számos eszköz létezik még.

A következő kategória a még mindég passzív, de már a villa helyére a villaszánra csúsztatott eszközök. A villára csúsztatott gyorsan fel és leszerelhető kiegészítőket jellemzően nem tartósan, hanem alkalomszerűen, a helyzetnek megfelelően gyorsan lehet használatba venni és a feladat elvégzése után letenni.

Legjobb példa, a hótoló. Leesik reggelre a hó, az adaptert felveszi az emelőgép és már takarít is a targonca, majd utána egyszerű művelettel leteszi és végzi a szokásos munkát.

A villa leszerelésével és a helyére szerelt eszközök általában a tartósabb, de nem olyan hosszú ideig tartó speciális feladatokhoz használatosak. Ha a villát eltávolítjuk, akkor az alap tevékenységre alkalmatlanná tesszük a targoncát ideiglenesen.

Ezeket az eszközöket többnyire a villaszánra csúsztatják és ott rögzítik, vagy a villaszán homloksíkjára csavarozzák.

Villaszánra szerelt emelőhorog

Villaszánra szerelt emelőhorog

Az aktív eszközöket már általában hidrulikusan működtetheti a kezelő, ezzel igazi célgéppé teszi az emelőgépet. A KAUP, a terület egyik vezető gyártójának ötletes szlogenje szerint ezek „a targonca kezei”.

Ilyen adapter már az is, ami egy olyan speciális villa, ami a hosszát képes változtatni. Az alkalmazása ott praktikus ahol a rakat levételéhez vagy felrakásához hosszabb villára van szükség, de a helyére szállításánál már a hosszú villa már akadályozná a munkát.

Villakitoló adapter

Bolzoni villakitoló adapter

A villák helyzetét változtató adapterek már a villakocsira vannak felszerelve.

Az oldalmozgató manapság már az új targoncák általános felszereltségéhez tartozik. Így van integrált kivitelű is, ami azt jelenti, hogy az oldalmozgató már a villakocsiba van beépítve. Tehát nem egy stabil villakocsira szerelték rá az adaptert. Ha egy oldalmozgatóhoz keres alkatrészeket, akkor ezért fontos megadni azt is, hogy egy integrált vagy egy utólag felszerelt (ráakasztott) oldalmozgató van a gépén. Ha integrált a mozgató, akkor a targoncagyártó katalógusában kell keresni a pótalkatrészeket, a felakasztott adaptereknél viszont várjuk az adaptert azonosító típus- és gyártási számot is, mert ilyenkor az adapterek gyártóinak könyveit kell fellapoznunk.

Ráakasztott oldalmozgató

Utólag felszerelhető ráakasztott oldalmozgató

További villákat mozgató adapterek:
-Villapozíciónáló, ami változó kiterjedésű rakatok rakodásánál praktikus. Használatával az emelővillákat közelíthetjük vagy távolíthatjuk. Ezt az eszközt általában kombinálják az oldalmozgatóval is. A villapozícionáló megjelenik 4-6 villás adaptereken is, ami kis tömegű és nagy kiterjedésű szállítmányok mozgatásánál praktikus, például műanyag palackos italoknál.
-Villaforgató, amiből van 180 és 360°-ot fordító változat is. A kiegészítő hidraulikakar működtetésével itt az egész villakocsit forgatjuk körbe. Az adapter hasznos lehet konténerek tartalmának ürítésekor.

Villaforgató

Villaforgató

-Szorítóvilla, a bálafogó adapter egyszerűbb változata, amikor a villás rakodó funkció megmarad a villák visszaforgatásával. A villákat tudja közelíteni-távolítani az adapter, ugyanakkor képes a vízszintes águkat forgatni is.

Szorítóvilla

Szorítóvilla

– A villakitoló használata megegyezik a teleszkópos villáéval, de sokkal inkább alkalmas a nagyobb igénybevételre robosztus kialakítása miatt. Viszont a kitolószerkezet egy nehéz adapter, így a targonca emelési kapacitását csökkenti. Óvatosan kell eljárni azért is, mert a kitoláskor az emelési súlyközéppont is előretolódik. Ezért a rakatok tömegéhez képest túlméretezett targoncákra van szükség ilyen alkalmazásoknál.

Villakitoló

Villakitoló

Aktív adapterek

Ebben a kategóriában is vannak gyorsan fel- és letehető eszközök. Ezekbe egyszerűen a villákkal beleáll a targonca, gyors szerelékkel a villán rögzítjük a kiegészítőt. Ilyen adapter lehet például az a kanál vagy konténer, amit hidraulikusan tudunk előrebuktatni/kiönteni.

A leghatékonyabb eszközök viszont a villakocsira vannak felszerelve.

Ilyen például a hordó vagy tekercs megfogó, vagy a bálafogó.

Hordó vagy papírtekercs megfogó

Hordó vagy papírtekercs megfogó

A következő kiegészítők előbb felveszik és A-ból B-be szállítják, majd kiürítik a rakományt az eszközből.

Csillefordító

Csillefordító

Vákuummal működő adapter

Vákuummal működő adapter

Számtalan lehetőség van még, hogy mire lehet a targoncánkat alkalmassá tenni egy okos kiegészítővel. Ezek főként egy termelőüzem anyagmozgatási igényeihez, esetleg egy vállalkozás telephelyének karbantartási munkáinak megoldásához kapcsolódnak.

Speciális adapter tartályok szállításához

Speciális adapter tartályok szállításához

Az adapterek felszerelése előtt minden esetben meg kell arról győződni, hogy a hidraulikus elosztóban van-e elég szabad hely. Ha egy kiegészítő funkcióra van szükség, akkor az emelés és döntés mellett egy szabad szekciónak kell még lennie. Ha többfunkciós az adapterünk, például oldalmozgató és villapozícionáló kombinációja vagy egy szorítóvilla van a gépen, akkor két szabad csatlakozási lehetőségre van szükség a vezérlőtömbön. A monoblokk vezérlőtömböt nem lehet bővíteni, míg a szekciókból álló tömbök bővíthetőek.

A kiegészítő hidraulikus csatlakoztatása történhet fix, egyszerű menetes, kúpos, gumigyűrűs fegyverzettel vagy gyorscsatlakozóval. A hidraulikus csatlakozásnak az adapterek egyes típusainál szükséges, hogy a csatlakozatott egység elmozdulást vagy akár teljes körbefordulást tegyenek lehetővé. Egyes kiegészítők pontos működéséhez a nyomás szabályozása szükséges. Ilyenek, az árut szorítással megfogó, vagy leszorítással rögzítő adapterek.

Gyorscsatlakozó pár

Gyorscsatlakozó pár

Semmilyen ötletes kiegészítőt ne barkácsoljunk, csak szakszerű minőségi tanúsítvánnyal rendelkező eszközöket építsünk fel a targoncára. A targoncánk terhelhetőségénél vegyük figyelembe, hogy a teher súlyközéppontja meg fog változni. Kérjük szakember tanácsát az alkalmazni kívánt adapterről!

Minden targoncaadaptert vagy -kiegészítőt az időszakos munkavédelmi vizsgálatkor vizsgáltassunk meg, még ha csak alkalmanként szereljük a targoncára és használjuk, akkor is. Az alkalmazott adaptert használat közben kell megvizsgáltatni és a targonca minden időszakos vizsgálatakor az eszköznek a működését ellenőrizetni kell.

Csak kifogástalanul működő eszközt alkalmazzunk a targoncánkon!

Vállalkozásunktól is kérhet ajánlatot adapterre vagy azok alkatrészeire. Az ajánlatadást katalógusrajzzal tudjuk segíteni.

Targonca alkatrészek - Adapterek villástargoncákhoz
Támogatásaink
Támogatásaink